A trk konyhamvszet jl ismert Eurpban. A leggyakrabban hasznlt alapanyagok: padlizsn, zldpaprika, hagyma, lencse, bab, paradicsom, fokhagyma, s uborka. A legkedveltebb gymlcsflesgek, kz tartozik a szl, az szibarack, a cseresznye, a srgadinnye, a fge, a citrom; a trkk kedvelik a magvakat s diflket: a pisztcit, a mogyort, a mandult, a fldimogyort, a fenymagot, a prklt csicseriborst. A leginkbb hasznlt fszerek a petrezselyem (melynek csak a levelt hasznostjk), a kmnymag, a feketebors, a paprika, a menta s a kakukkf.
A trk konyht jelentsen befolysolta az Oszmn Birodalom soksznsge, multikulturlis krnyezete. Az oszmn konyhamvszet egyestette a birodalom terletn l npek teleit s elksztsi mdszereit. A legnagyobb befolyst a grg s kzel-keleti konyha gyakorolt r, de keveredtek benne az si, kzp-zsiai trk hagyomnyok is.
A legzletesebb fehr sajtok s joghurtok juhtejbl kszlnek. Npszer kret a rizs (pilav) s a bulgur (sszetrt, fztt majd kiszrtott bzaksa). Az olvaolaj szles kren elterjedt, leginkbb Trkorszg nyugati terletein, ahol bven tallhatak olajfaligetek. Az olvabogy (zld, fekete, rzsaszn) kedvelt eltel. A kenyr bzbl, rpbl s kukoricbl kszl. Jellegzetesen trk kenyr a pide (pita) s a tandır ekmeği (tandır: szabadtri, kerek tzhely, melynek a bels oldaln stik ki a kenyrtsztt).
tkezsi szoksok
A Meze
telek
dessg
Italok
|